De geschiedenis van ’t Staltheater in het kort

De geschiedenis van ’t Staltheater begint in 1989, in de stal van de familie Roefs aan brug 4 in Beerse. Onze eerste voorstelling bestond volledig uit komische sketches zoals “De Moedige vrouw”, “Huwelijksperikelen”, “Lucratief Baantje”, “De Bommelding” en “De Schepping”. Het publiek genoot en voor ons smaakte het naar meer.

De stal werd al gauw te klein en ’t Staltheater verhuisde – na een korte tussenstop in de turnzaal van het Sint Ursula-Instituut – naar de professionele toneelzaal van GC ’t Heilaar.

Ook de voorstellingen met sketches maakten sinds 1994 stilaan plaats voor echte blijspelen en van de oorspronkelijke kleine groep groeide ’t Staltheater uit tot een grote, plezante vereniging die leeft voor amateurtoneel.

Elk jaar brengen we tijdens de eerste twee weekends van februari een nieuwe voorstelling. Daarnaast dragen we in de loop van het jaar ook regelmatig ons steentje bij aan presentaties van evenementen, themawandelingen of culturele activiteiten in Beerse en omgeving.

Dit alles gebeurt steeds in de luchtige en ongedwongen sfeer waarvoor ’t Staltheater in de regio al bijna 30 jaar bekend staat.

’t Staltheater aan het werk

De acteurs
De acteurs zijn natuurlijk het gezicht van ’t Staltheater. Maar deze zouden nergens staan als ze niet konden rekenen op een ploeg harde werkers achter de schermen.

Hoe komt een productie eigenlijk tot stand?
Alles begint bij de leesgroep. Deze leden zijn zowat het ganse jaar bezig met het lezen en selecteren van geschikte toneelstukken. Eens de knoop doorgehakt bepalen zij ook in eerste instantie de rolverdeling. Ook het kiezen van een regisseur behoort tot hun opdracht.

Uiteraard moet elke acteur zich kunnen terugvinden in haar of zijn personage. Ook de regisseur heeft hierover haar of zijn inbreng. Eens het stuk en de personages bekend zijn, kan er volop gerepeteerd worden.

Terwijl de acteurs, onder het waakzame oog van de regisseur, naarstig hun rol inoefenen, denkt de decorploeg na over de invulling van het podium.

Deze handige Harry’s van dienst schuimen de markt af op zoek naar meubels en andere prullaria voor het podium. Er wordt daarna flink getimmerd, geschilderd en behangen, want het oog wil natuurlijk ook wat.

Naarmate de repetities vorderen, komt ook de grimeuse een kijkje nemen. Zij geeft de personages letterlijk en figuurlijk mee kleur.

Ook de mannen van “licht en geluid” ontbreken niet op de repetities. Hun eerste opdracht bestaat erin diverse geluiden te zoeken die nodig zijn voor het stuk. Ook geluidsopnames komen er al eens aan te pas. Wanneer de definitieve voorstellingen in aantocht komen, zorgen zij ook dat klank en belichting juist zijn ingesteld.

Achter de schermen van een voorstelling…
Wanneer het uur van de waarheid stilaan aanbreekt, heerst er een nerveuze sfeer op het podium.
Gelukkig zijn daar de mensen van het decor, die de decorwissels op zich nemen en de acteurs bijstaan bij kledingwissels e.d. Deze ploeg staat in verbinding met de geluids- en lichttechniekers in de regiekamer, zodat foutjes zo snel mogelijk kunnen bijgestuurd worden.

Het doek open en dicht draaien op het juiste moment is ook een rol op zich. Tenslotte loopt ook de grimeuse af en aan om ervoor te zorgen dat elke acteur er steeds piekfijn uit ziet.

Het bestuur

bestuur2016
San Pauwels | Jos Buyens | Inge Geuens | Hans Adriaensen | Martine Rens